MacroSpeed® Green: Magnez i siarka zamknięte w granuli

MacroSpeed® Green: Magnez i siarka zamknięte w granuli
Ampol - Merol

MacroSpeed® Green to nawóz mineralny, który zawiera wysoce skoncentrowany magnez (25% MgO) i siarkę (50% SO3) - składniki całkowicie rozpuszczalne w wodzie.

Magnez zawarty w nawozie MacroSpeed® Green jest kluczowy dla właściwego wzrostu i rozwoju roślin. Szczególnie wysokie zapotrzebowanie na ten pierwiastek wykazują kukurydza, burak cukrowy i pastewny, lucerna, koniczyna oraz użytki zielone.

Rośliny te pobierają powyżej 50 kg MgO z ha. Do roślin o średnim zapotrzebowaniu na magnez, pobierających od 20 do 50 kg MgO z ha, należy rzepak, ziemniak i rośliny bobowate grubonasienne. Z kolei stosunkowo niskimi potrzebami pokarmowymi charakteryzują się roślinyzbożowe, pobierające poniżej 20 kg MgO z ha. 

Magnez stanowi podstawowy składnik chlorofilu i tym samym zwiększa efektywność procesu fotosyntezy. Oddziałuje na transport asymilatów i aktywuje enzymy oraz wpływa |na przemiany energetyczne.

Magnez wpływa na zwiększenie plonu ziarna roślin zbożowych oraz ilość zawartego w nim białka, poprawiając jednocześnie jakość poprzez podniesienie poziomu aminokwasów, takich jak tryptofan. Dodatkowo, reguluje zawartość tłuszczu w nasionach roślin oleistych, cukru w korzeniach buraka cukrowego oraz skrobi w bulwach ziemniaka. Ma także wpływ na wielkość i barwę owoców i warzyw oraz nadaje im właściwy aromat. Magnez wzmacnia odporność roślin na ataki pasożytów i grzybów, utrudniając im przenikanie przez ściany komórkowe i tym samym zmniejszając negatywne skutki ich obecności dla roślin.

Magnez uczestniczy w ponad 300 reakcjach enzymatycznych, i bierze udział w procesie oddychania, syntezie kwasów nukleinowych, węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i barwników roślinnych.

Z uwagi na wysoki poziom siarki, nawóz MacroSpeed® Green jest zalecany szczególnie do uprawy roślin o wysokich wymaganiach pokarmowych wobec tego składnika. Rośliny są podzielone ze względu na ich zapotrzebowanie na siarkę na trzy kategorie. Rzepak, kapusta, gorczyca, rzodkiew i rzepa, a także cebula i czosnek to przykłady roślin krzyżowych i liliowatych, które wykazują bardzo duże zapotrzebowanie na ten pierwiastek, pobierając około 40 kg siarki z hektara, a nawet do 80 kg z ha. Ich wysokie wymagania pokarmowe są związane z produkcją specyficznych związków siarki, które wpływają na ich użyteczność, takich jak kwasy tłuszczowe i olejki gorczyczne. Bobowate, szczególnie lucerna, koniczyna, burak cukrowy i pastewny, należą do roślin o dużym zapotrzebowaniu na ten pierwiastek, pobierając od 20 do 40 kg siarki z ha. Wysokie potrzeby bobowatych wynikają z ich symbiozy z bakteriami wiążącymi azot oraz produkcji białka. Natomiast różne gatunki traw łąkowych i pastwiskowych, zboża oraz ziemniaki wykazują niewielkie zapotrzebowanie na siarkę, pobierając od 12 do 25 kg z ha. Te rośliny reagują na nawożenie siarką, szczególnie przy wyższym poziomie azotu w glebie. Siarka zawarta w nawozie MacroSpeed® Green jest istotna dla aminokwasów, białek i tłuszczów, oraz bierze udział w metabolizmie roślin, występując w koenzymie A i ferredoksynie. Koenzym A reguluje procesy oksydoredukcyjne i fotosyntezę oraz uczestniczy w produkcji kwasów tłuszczowych i metabolizmie tłuszczów. Ferredoksyna jest składnikiem enzymów oraz kontroluje reakcje oksydoredukcyjne i transport elektronów, a także jest częścią aparatu fotosyntetycznego roślin. Bierze również udział w redukcji azotu atmosferycznego przez bakterie brodawkowe, które żyją w symbiozie z bobowatymi.

Siarka stanowi składnik witamin (B1 i H) oraz związków, które wpływają na smak i zapach wielu roślin (olejki czosnkowe, olejki gorczyczne). Olejki czosnkowe są obecne w roślinach z rodzaju Allium (czosnek, cebula i por) oraz w mięcie pieprzowej, chrzan i ananasach. Z kolei olejki gorczyczne o ostrych smakach występują w roślinach z rodziny Brassicaceae.

Siarka w nawozie MacroSpeed® Green poprawia wykorzystanie fosforu i potasu z nawozów mineralnych, zwiększając plon roślin poprzez lepsze wykorzystanie azotu i jego przemianę w związki białkowe. Poprawia parametry jakościowe poprzez zwiększenie zawartości tłuszczu w nasionach roślin oleistych, sacharozy w korzeniach buraka cukrowego oraz skrobi, karotenu i witaminy C w bulwach ziemniaka. Poprawia również wartość odżywczą oleju, szczególnie przez zwiększenie udziału kwasów tłuszczowych nienasyconych. U roślin zbożowych poprawia wartość odżywczą pszenicy i korzystnie wpływa na przemiał ziarna i wartość wypiekową mąki.

Ponadto siarka zwiększa naturalną odporność roślin na stresy biotyczne, przyczyniając się do syntez ligniny w ścianie komórkowej, co zwiększa ich odporność na patogeny. Inne związki siarki, takie jak cysteina, siarkowodór, glutation, sulfolipidy, glukozynolany, fitoaleksyny i alliiny, również poprawiają naturalną odporność roślin.

MacroSpeed® Green zwiększa efektywność wykorzystania azotu przez rośliny.

 

Udostępnij wpis facebook mail copy